Det har i flere årtier ligget som et løfte om en fremtid med et næsten ubegribeligt potentiale. Ubegribeligt i omfang, men også ubegribeligt i kraft af sin udfordring af vores forståelse af de fysiske love for tid, rum og tilstand.

Nu har AWS åbnet porten ind til en fremtid med kvantecomputing for folket.

Når 1+1 er mere end 2

Kvantemekanik er ikke almen viden. Alene det, at filosofiske tankeeksperimenter som Schrödingers kat indgår som del af pensum, vidner om, at det kræver mere end et naturvidenskabelig grundkursus at forstå principperne fuldstændig.

I bund og grund er det naturligvis også ulogisk. Vi ved fra vores barndoms matematiktimer, at 1+1 er 2. Det er helt grundlæggende, og derfor forudsætter det en udstrakt grad af logisk overbærenhed at acceptere, at det kan være mere – meget mere – end 2.

Men sådan er det i kvantemekanik. Dette skal ikke være en udtømmende gennemgang af kvantemekanikken – til formålet er det irrelevant. Det afgørende er, at vi med brug af kvanter kan gå væk fra de almindelige computeres binære princip, hvor de såkaldte bits kan have en af to mulige tilstande: 1 eller 0. Med kvanter er der de to tilstande, men der er også en tredje tilstand, der er begge tilstande på samme tid. Konsekvensen af dette er, at den mulige regnekraft og kapacitet kan skaleres eksponentielt.

In a galaxy far far away

Et andet aspekt til at forklare, hvorfor kvantecomputing i de flestes optik stadig er på linje med en enhjørning, er naturligvis også, at selvom vi fra forskernes side har hørt om alt det fantastiske, der vil kunne realiseres, hvis kvantecomputerne blev operationelle, så har der i de mange årtier netop ligget dette kæmpe HVIS i vejen. Et potentiale – jovist – men når udnyttelse af kvanternes særlige egenskaber stadig kun kunne gennemføres i mikroskopisk format og i brøkdele af sekunder, så har det ikke været et oplagt sted at investere sin tid og opmærksomhed.

Men nu er ventetiden endelig slut.

Kvanter for folket

Brug af kvantecomputere har sådan set været mulig i nogle år. Google gennemførte bla. en meget omtalt beregning af et matematisk problem tilbage i 2019. Men det har stadig været forbeholdt en meget lille udvalgt skare i forskningsmiljøerne. Til mere udbredt folkelig anvendelse har kvantecomputere simpelthen været for dyre at komme i nærheden af.

Dette har AWS nu gjort op med.

Med lanceringen af Amazon Braket har AWS gjort kvantecomputing tilgængelig for alle. Uanset om man studerer matematik eller sidder i en forskningsenhed i life science-industrien. Adgangsbilletten er en AWS-konto, så er man i gang.

Amazon Braket fungerer efter samme princip som AWS’s øvrige tjenester, når det kommer til pris, sikkerhed etc. Man betaler kun for det, man bruger, og AWS garanterer det højeste niveau af databeskyttelse, der er tilgængelig på markedet.

Kvanteskole

AWS har dog udvidet sin service til at omfatte mere end bare tilgængelighed.

At arbejde med kvantecomputere adskiller sig nemlig fra traditionelle computere, det benytter sig af det binære princip. Helt grundlæggende skal de algoritmer, der anvendes, skrives anderledes, og det kræver en ny tilgang at undgå fejl og realisere det fulde potentiale.

Derfor stiller AWS et større kompleks af simulatorer, tutorials og notebooks med færdige algoritmer, ressourcer og tools til rådighed. De har desuden opsat testmiljøer, hvor en algoritmes brugbarhed kan evalueres, inden den tages endeligt i brug.

Da Googles forsøg blev offentliggjort tilbage i 2019, blev det sammenlignet med månelandingen. Og måske er denne sammenligning også meget god til at sætte AWS’ lancering i perspektiv. For en månelanding var og er stadig for de meget få. I modsætning til det er AWS’ demokratisering af kvantecomputing alt andet end på månen.

Scroll to Top